CCAF

Ten derde maakt u een opmerking over de 7 x 24 uurs bereikbaarheid. Inderdaad heeft de Nederlandse GGZ besloten om de bereikbaarheid buiten de kantoor uren te laten regelen door een afdeling spoedeisende GGZ (ok wel de 24 uurs dienst of de crisidienst genoemd).

In de USA heeft men een dergelijk voorziening in veel regio’s niet. Dan moet een ACT-team dus zelf crisisdienst bieden aan zijn eigen clienten. Maar in Nederland is dat dus beter geregeld en is de 7 x 24 uurs dienst goed toegankelijk. Bovendien hebben de patienten van een FACT-team (net als andere GGZ clienten) meestal een behandelplan met een zogenaamde “crisis” module of crisisplan. De dienstdoende psychiater of SPV-er van de 24-uurs dienst kan zo in het dossier van de patient opzoeken wat de afspraken zijn in geval van crisis.

U geeft aan det het van belang is dat je ook in crisis door een bekende hulpverlener wordt gezien. Dat argument delen wij graag. Maar naar onze indruk lukt dat binnen FACT meestal ook goed, doordat wij bijna alle (dreigende) crisisgevallen in alle rust door de eigen hulpverlener binnen kantooruren kunnen laten oplossen. Regio’s waar FACT goed is ingevoerd hebben aanzienlijk minder crisis vragen in de avond, nacht en weekend uren vanuit de FACT doelgroep.

Op grond van al deze argumenten en bevindingen is besloten dat FACT teams geen eigen 24-uurs bereikbaarheid hebben. In veel gevallen is er wel bereikbaarheid op zaterdag en zondag geregeld. Wat dat betreft zijn wij het geheel met u eens dat voorkomen beter is dan genezen!

“Hier vond men dat alleen in regio’s waar teams werkten met optimale 24-uursbereikbaarheid het aantal opnames met 20% verminderde en de opnameduur Regio’s met teams die deze 7*24 uur bereikbaarheid niet hadden georganiseerd, lieten geen reductie in aantal opnames of opnameduur zien.”